Een Dell Latitude L400 weer opgeknapt.

Op een rommelmarkt aangetroffen en voor 5 euro meegenomen. Een kleine laptop van Dell, zonder lader. Volgens de eigenaar zou de harde schijf het niet meer doen. Thuis een en ander opgezocht. Een pentium 3, 700Mhz, 128mb geheugen. Dat is klein. Erg klein. De bios is van 2001 en er staat nog Windows95 op geïnstalleerd. Dit wordt een uitdaging om de boel werkend te krijgen in 2017. Notabene 16 jaar later.
Thuis gekomen met een adapter 19.2 volt op de polen gezet maar helaas. Alles was zo dood als een pier.



Batterij en lader

De lader heeft een bijzonder ingang. Een 3 polige stekkertje van Dell. Ik heb Internet afgezocht maar helaas is de lader niet meer te krijgen. Bij toeval snuffelend op de Utrechtse markt kom ik een lader tegen en kan deze voor 10 euro meenemen. Nadat ik deze er ingeplugd had bleef de laptop zwijgen.

Echter...... Per ongeluk had ik de lader aangesloten gelaten. 5 uren later zag ik opeens een Bios scherm. Had de batterij eerst een zetje nodig? De oorzaak weet ik niet. Het geeft in ieder geval hoop.
Bovendien leek het eerst dat de batterij op was maar nu het systeem compleet is werkt de batterij nog steeds uitstekend.

Een externe dvd

Marktplaats is een aanrader voor onderdelen. Toeval? maar daar trof ik de externe Dvd aan. Voor 15,-- had ik 'm in huis. Deze is belangrijk voor het installeren van het besturingssysteem. Het lukte mij wel de harde schijf eerst in een andere laptop te zetten en daarop het systeem te installeren. Dat lukt wel maar blijft behelpen.


Geheugen

Dit was een zoekplaatje. PC100 256mb is het maximale geheugen dat het moederbord aan kan. 256mb is ook het maximale wat je in PC100 kon krijgen. Echter, dit geheugen is heel slecht te vinden.
PC133 256mb lijkt downwards competable maar ik kreeg toch problemen. Bij een test herkende de Bios maar de helft van de 265mb. Dus bleef het resultaat onvoldoende met 128mb

Uiteindelijk op een Duitse site vond ik de juiste module. (Klik hier) Het bleek dat de opbouw van de module belangrijk is. x64 in plaats van x32. Na bestelling was de kaart de volgende dag in huis. Geïnstalleerd startte het systeem direct op met 256mb geheugen.

Cmos batterij

Omdat ik eerst dacht dat het niet herkennen van het geheugen aan de lege Bios batterij lag heb ik deze ook vervangen. Op diverse site ś is deze te krijgen. Het verbaasde mij wel dat er twee soorten worden aangeboden. Een knoopcel en een module van 6 kleine cellen. Je hebt een 7.2volt, bestaande uit 6 kleine celletjes nodig. (zie foto))


Om zowel de Cmosbatterij als het geheugen te installeren moet de laptop open. Ze liggen onder het toetsenbord. Het kleine paneeltje tussen toetsenbord en scherm kan naar links geschoven. Mogelijk dat je met een paperclip in het gaatje boven de 'INS' toets een palletje moet ontgrendelen. Aan de bovenkant van het toetsenbord zitten 4 schroeven waarmee het toetsen bord vast zit. (zie de rode pijlen) Hierna kan het toetsenbord een beetje naar boven en omhoog geklapt worden. Let op de kabel van het toetsenbord. Deze zit in het midden.




Wifi

Aanvankelijk was Internet alleen met een LAN-kabel te bereiken. In eerste instantie had ik een oudere 802.11a/b PcmCia kaart er in gezet maar SMB bleef uit en Internet was zeer traag of bleef zelfs uit. 11Mbs is dus te weinig.
Nadat ik op marktplaats een Linksys WPC400n kaart had gevonden voor werd dit verholpen. Deze linksys kaart wordt automatisch herkend en werkt op de module ath9k.
De kaart werkt op 802.11g/n en heeft nu voldoende snelheid om alles wat met internet en netwerk te maken heeft aan te kunnen. De huidige systemen moeten dus echt een snelheid hebben van 802.11g (54Mbs) of 902.11n (100Mbs). Bij lagere snelheden krijg je te langzaam respons om het te laten werken.


PuppyLinux

Onder de Linux distributie 's zijn er ook die klein zijn. Lubuntu, AntiX en Xubuntu zijn voorbeelden. Maar om dit systeem te laten werken moet het wel erg klein zijn. Hierin heb ik Puppylinux gevonden.
Puppylinux is ook bedoelt om een volledig systeem te laten werken vanaf een Flasdisk.
Alhoewel 2 jaar oud heb ik PuppyLinux 5.7 (Puppy Slacko) geinstaleerd. En het werkt.
Om toch nog snel te kunnen werken moet je wel een keuze maken uit programma 's die klein geschreven zijn. Ik noem er hierna een paar.

PuppyLinux is handig ingesteld. Naast de kernel van 40mb wordt er een systeem ingeladen. En dit systeem kan varieren zodat Puppy klein kan blijven in het geheugen. En dat hadden we nu net nodig.
Voor een uitleg hierover Klik hier

Programma ' s

Op zich heeft PuppyLinux standaard al veel programma ' s. De rest kan gedownload.
Hier zijn de extra programma 's te krijgen: ibiblio.org

Dit zijn voorbeelden van kleine programma 's:

Opera Een gewone webbrowser
Thunderbird E-mail programma
Sylpheed Een kleine e-mail programma ook met IMAP
Abiword Tekstverwerker, docx competable; ook de NL spelling te installeren maar daar is Xved voor nodig
Gnumeric Excel programma XLS competable
BlueFish Website ' s maken. (deze site)
Dillo Zeer kleine webbrowser, handig bij BlueFish
Pnethood SMB client
FileZilla File transfer onder andere FTP client
xVed C/C++ compiler maar ook met de installer make


Natuurlijk is het geen laptop voor het dagelijks werk. Maar het is wel grappig om te zien dat het allemaal niet zo groot hoeft te zijn. Mail Internet, office, smb-client, enzovoort. Ook het maken van deze website is met deze laptop gebeurd.
Het is gewoon lol om het werkend te krijgen en om er op te werken.

PS: Wie mij nog aan een kapje van het linker scharnier kan helpen ben ik dankbaar.