Instant fotografie / Polaroid

Laatst kreeg ik van een klas een Polaroid camera als dank voor de begeleiding van hen. Ik was verrast dat is zeker. Ze wisten dat ik van analoge fotografie hield. Nu was ik wel bekend met die dingen uit de jaren 70/80 van de vorige eeuw maar had er zelf nog niet mee gewerkt.

Thuis gekomen was mijn dochter van 22 direct verliefd op het ding. Zoals wij ouderen Polaroid inruilden voor de digitale camera omdat dat betere resultaten opleverde kijkt de jeugd heel anders.
De jeugd is digitaal opgevoed met een telefoon. Foto's maken doe je daar mee. Daarom vinden ze zo'n instantcamera prachtig. Het gaat hen niet om de kwaliteit en mogelijkheden maar om de artistieke waarde. Je klikt en er floept een plaatje uit die je even later in je hand kan bekijken. Bovendien kun je er collage 's mee maken en nog veel meer artistieke dingen mee doen. Tja, zo had ik het nog niet bekeken.
Die omslag werd mij helemaal duidelijk en ik moest een beetje lachen toen ze een fotootje met haar telefoon maakte van een handje vol Polaroid-kiekjes en deze op Instagram en Facebook zette om het haar vriendinnen te laten zien. Ja,.... we leven in 2019!!!!!!

Mijn aanwinst is een nieuwe Polaroid OneStep 2 die erg veel lijkt op de oude Polaroid uit 1970. Maar deze camera is toch 2019.
Onder de motorkap schuilt toch techniek van nu. Had de oude Polaroid een batterijtje in de filmcassette, zo zit er in de OneStep een accu die je via een USB kabeltje kan opladen met een telefoonoplader of een USB aansluiting op je computer. Ook geeft de nieuwe OneStep via led 's aan hoeveel opnames er nog in de cassette zitten. Er is nog een mogelijkheid om de belichting te beïnvloeden, de flitser uit te schakelen en een timer maar voor de rest doet de camera het helemaal zelf.

Aan de slag er mee.

Aan de slag er mee en vooral de artistieke waarde in de gaten houden. Het is leuk.
Dan zijn er foto-technisch en wat compostie betreft een paar dingen waar je op kunt letten.

Technisch

Licht....
Zo groot het fotootje is, zo groot is ook eigenlijk het negatief of censor als je het zo mag vergelijken. Dit betekent dat er een bom licht door de lens moet vallen om alles te laten kleuren. En dat is precies wat de camera nodig heeft. Licht, licht en nog eens licht. Niet voor niets staat de flitser standaard aan. Een zonnige dag is een uitstekende dag om goeie foto 's te maken.
Let ook op foto 's maken binnen. De flitser doet zijn werk wel maar heeft niet al te groot bereik. Achtergronden van een grote ruimte zullen donker uitkomen. Dit kan niet anders omdat bij een te sterke flitser weer de voorgrond overbelicht zou worden.

Ontwikkelen....
Nadat de foto belicht is zal de camera hem er aan de voorkant uit laten rollen. Dit is even een moment om over na te denken. De foto is belicht, er mag verder geen licht op vallen en moet ontwikkeld worden. Dit is technisch niet eenvoudig
Als je de ontspanknop los laat wordt de foto uit de camera geduwd door twee rollen heen. Door deze rollen wordt een ontwikkelpasta over de foto gestreken. Op dat moment start het ontwikkelproces en is de foto ook afgesloten van verdere belichting. Dat is de theorie.
Als het goed is, is de camera voorzien van een zwarte flap die dan nog over de foto heen hangt. De zogenaamde kikkertong.

Het uit de camera rollen en uitstrijken van de ontwikkelpasta is een mechanisch dingetje. Het lijkt me, al is het niet veel, dat dit even tijd nodig heeft om in te werken. Laat de foto even een paar seconde onder deze flap zitten zodat de ontwikkelpasta goed kan uitlopen en intrekken. Trek de foto dus niet te snel onder die tong vandaan. (Ik neem ongeveer 5 seconde) en houd de foto nog uit teveel licht.

Haal de foto onder de flap vandaan en berg hem in het donker op. Een vakje van je cameratas of in je borstzak is een prima plaats. Meestal heeft het ontwikkelproces 15 minuten nodig. Laat dit in het donker gebeuren. Hierdoor zal het contrast en de helderheid alleen maar beter worden. Let op. Op internet vond ik dat het hele proces van drogen wel 30 dagen in beslag kan nemen. Voordat je de foto thuis goed gaat opbergen dien je daar rekening mee te houden.


Wapperen....
Niet doen. Dat was vroeger. Toen kwamen de plaatjes nat uit het apparaat. Dat is nu niet meer. Sterker nog, wapperen zou nu het chemisch proces kunnen verstoren. Niet wapperen dus.

Compositie

Het fotootje wat uit de camera komt rollen is klein. Hoogstend 8cm x 8cm. Dat is niet al te groot

1 Houd de compositie eenvoudig.
Het is een klein plaatje. Teveel rimram geeft alleen maar onrust.

2 Zet je onderwerp duidelijk in beeld.
Waar draait de plaat om. Zet dat er duidelijk op. Denk na over de compositie en bekijk dit rustig.

3 Zet mensen zo groot mogelijk op de foto.
Zoals gezegd. Het plaatje is klein. Mensen wil je herkennen. Zet ze er in je compositie zo groot mogelijk op. Maar niet te dichtbij. Let op de minimale afstand van 60cm. Dichterbij is onscherp.

4 Houd het kleurig. (tenzij weinig contrast de bedoeling is)
De contrastwaarde is al niet zo groot. Ook heeft het een retrowaarde dus kleuren kunnen vlug flets overkomen. Ook hier weer. Licht licht licht.

5 Fotografeer niet tegen fel licht in.
Instantfotografie heeft wel licht nodig maar niet in de lens. Tegen de zon in fotograferen geeft altijd een overbelichting. De mooiste resultaten krijg als je de zon in je rug houdt. Met het zonnetje mee dus. Let ook op grote spiegelende oppervlakten zoals ramen.

6 Schrijven
Op de randen kun je schrijven met een ballpen. Onder de foto is zelfs veel ruimte. Een leuke opmerking geeft nog meer waarde.

7 Wees zuinig op je foto 's
Van iedere foto is er maar één. Wees er zuinig op. Ze kunnen best wel ergens tegen maar toch. Als je ze op een hoop gooit kunnen er makkelijk krassen op komen. Dit is zonde. Berg ze op in een map of doosje zodat ze niet over elkaar schuiven. Bescherm in iedergeval de voorkant.


Instant-fotografie is geen fotografie voor de perfecte plaat. Maar wel een leuke vorm om creatief bezig te zijn. Laat je fantasie de vrije loop en vooral geniet er van.
Voor meer resultaten kun je hier ook op Flickr.com kijken.