Home     Persons     Families
Stamboom familie Tukker
Created on 24-07-20

De stamboom van de familie Tukker/Tucker uit Vijf Herenlanden in Zuid-Holland en Utrecht.
De oudste gegevens van de voorouders zijn twee berichten. Jan en Willam (die) Tucker pachtten in 1358 een 'waard' in Honswijk van de heer van Culemborg.
Honswijk is een niet meer bestaand dorpje aan noordzijde van de Lek. (Het is nu een gebied in de gemeente Houten)
Er is ook een bericht uit dezelfde tijd (1368) van een Jan Tucker in Breda die een huis aan de Haagdijk verkoopt. Het is nog de vraag of de Jan uit Honswijk dezelfde Jan is uit Breda. Het kunnen ook twee verschillende personen zijn.
Veel van de familie is te vinden in Hagestein (voorheen Gaasperde). Er liep vroeger een riviertje 'de Gaasp' tussen de Lek via de bovenloop van de Hollandse IJssel naar de Oude Rijn.
In Hagestein had de familie een boerderij in bezit. Deze stond vermoedelijk aan de westkant van het dorp. Ook hadden zij landerijen tussen Hagestein en nu de afrit van de A2 naar de A27.
Er komen veel schepenen en een enkele schout voor in de familie. Mede door deze gegevens is er veel informatie bewaard gebleven

Waar de familie voor 1358 is geweest wordt nog onderzocht.
Tukker is een beroepsnaam oorspronkelijk uit de wol-industrie. Tukken betekent het vollen van de stof.
Veel Tuckers en ook de wol-industrie was en is nogsteeds te vinden in Devon, een streek in Zuid-West Engeland. Vanuit Devon zijn er ook linken naar Frankrijk maar dan wordt de naam gespeld als 'le Toukere'. Het is nog koffiedik kijken maar mogelijk zitten hier de linken.

Lees:
"Tukkers door de eeuwen heen" om een beeld te krijgen in welke omstandigheden de Tuckers leefden.
¨Schrijf het eens op meneer Tukker" om het levens verhaal van Teunis (1887) te lezen.
De naam Tukker ging in de 16e eeuw mogelijk over via een vrouwelijke lijn. Lees Tukker of Teunissen voor een uitleg.
De pentekening hier onder is Honswijk 1730.

Honswijk 1730

De familie heeft ook een heraldisch wapen. Dit wordt beschreven als 3 schoorsteenhalen, 2 boven 1 onder. Deze gegevens zijn zeker.
De kleuren zijn niet bekend maar er zijn basiskleuren in de heraldiek dus kunnen we heel voorzichtige een benadering maken.
Mogelijk zijn de kleuren argent (zilver) op een keel (rood) achtergrond. Rood staat voor moed en opoffering, zilver voor trouw.
De betekenis van een schoorsteenhaal is ook nog niet exact achterhaald. Het komt wel meer voor op wapens in Zuid-Holland.
Mogelijk is de betekenis huisvlijt of bescherming van huis en haard. (ivm veel overstromingen in het gebied?)

Lijst van Personen
Lijst van Families
Tukkers door de eeuwen heen.
Schrijf het eens op meneer Tukker.
Tukker of Teunissen.
Webpage created with MacFamilyTree version 5