Grappig Handig of een trend?

Hee, 2021 en wat zie ik nu? Grappig? Handig? 400 jaar terug? een Trend?
Een horloge met maar één wijzer. Een "einzeiger" zoals dat in Duitsland wordt genoemd. Wat is dit?

Geschiedenis

Door de eeuwen heen zijn er tijdmeters geweest. Van waterklok, zonnewijzer, zandloper klok aan de muur, horloge tot atoomklok. Ieder met zijn eigen handigheid. Mensen hebben altijd wel willen weten hoe laat het was. Dagelijkse routines en vroeger vaak ook 'het gebed' moesten op bepaalde tijdstippen gedaan worden. Ieder dorp had een kerk dus was het handig om daar een klok aan te hangen. Met een klok in of aan een toren kon je als je op het land was, zien waar het dorp was en horen wanneer 'iets' moest gebeuren. (vaak het gebed of de maaltijd)

Hoe is de indeling van de wijzerplaat ontstaan?

Oorspronkelijk komt de 24 uurs indeling uit Egypte. 10 uren voor de dag en hierbij 2 uren voor de schemeringen, één 's ochtend en één 's avonds. Dan zijn er nog 12 uren voor de nacht. In Egypte, een stuk dichter bij de evenaar klopt dit wel aardig.
De 60 minuten in een uur komen van de Babyloniërs die het ook weer van de Sumeriërs hebben. De Sumeriërs telden in een sexagecimaal (60 tallig) stelsel. We zien dit ook terug op een gradenboog, een kompas en in de wiskunde.

De klok heeft heel lang maar één wijzer gehad !!

Sinds er uurwerken waren is de tijd altijd aangegeven met een enkele wijzer. Eerst een 24 uurs wijzerplaat, zoals een van de oudste klokken, de astronomische klok in Praag. In de 14e en 15e eeuw werden de uurwerken vervangen door het 12 uurs-systeem, de wijzerplaat zoals wij die nu kennen.
Dit is altijd genoeg geweest. De uurwerken van die tijd waren nog niet nauwkeurig genoeg. Regelmatig werden uurwerken om 12 uur, als de zon in het zuiden staat gelijk gezet.

Christiaan Huijgens, ja die natuurkundige van 3 eeuwen terug, uit Voorburg, vond in 1657 het slingeruurwerk uit. Klokken bleven nu een stuk meer precies lopen. Of het een verkoopstunt is geweest of niet is niet bekend maar sinds deze uitvinding werden uurwerken voorzien van 2 wijzer. De oude voor de uren die er al op zat en een wijzer die binnen een uurtje rond ging en hierdoor minuten aankon wijzen.
We hebben dus pas 350 jaar die tweede wijzer erbij. Dat is nog niet zo lang. (En voor de echte zenuwachtigen onder ons zelfs die helemaal niets willen missen kwam er zelfs een derde wijzer)

Hoe zit het met onze tijd?

Hoe laat is het nu eigenlijk? Merkt ons lichaam hoe laat het is?
Ja. De een meer dan de ander. Google maar eens op biologische klok.
De zon draait van oost naar west. Maar eigenlijk draait de aarde in 24 uur een rondje. Onze voorouders zette de klok op 12 uur als de zon precies in het zuiden stond. Dit was midden op de dag. Hiervoor was vaak een kier in de kerkmuur gemaakt en tegenover deze kier een merkteken op een muur. Als het zonlicht op dit merkteken viel was het 12 uur. Perfect. Onze voorouders leefden aardig op de natuurtijd. Hun biologische klok tikte prima.

De eerste stappen naar een algemene tijd.
Nederlands is ongeveer 200km breedt. De zon staat dus niet altijd in het zuiden op het zelfde moment in ieder dorp of stad. Van Oost (Groenloo) naar West (IJmuiden) over Nederland scheelt dit 12 minuten.
Met de komst van de spoorwegen was het echter wel gewenst dat het overal in Nederland even laat was. De spoorwegen zette toen hun klokken al allemaal het zelfde. Het kon dus dat de kerkklok van het dorp een andere tijd aangaf dan de klok op het station. In 1909 werd het wettelijk geregeld dat overal de Amsterdamse tijd van toepassing was en waren we er van af.
Hierna vond, in de tweede wereldoorlog, de bezetter het maar een potje met die verschillende tijden Europa en bepaalde dat we naar Midden Europse tijd gingen, de tijd van Berlijn. Voor ons Nederland 40 minuten te vroeg dus.

Maar hoe zit het nu?
Omdat nu communicatie, reizen, handel enzovoort meer mondiaal is zijn afspraken met alle landen van de wereld handiger. Hiertoe is het tijdzonesysteem gekomen. Deze gaat uit van het plaatsje Greenwich bij Londen waarna de rest van de wereld in 24 zones is verdeeld. In iedere zone schuift de klok een uurtje op.
In Greenwich staat de zon om 12 uur exact daar in het zuiden. Dit is in Nederland ongeveer 20 minuten eerder. Omdat wij in Nederland de Middel Europese tijd hebben (eigenlijk de tijd van Berlijn) staat ons klok een uur later dan in Greenwich. (UTC+1)) Onze tijd blijft dus nogsteeds 40 minuten verschillen van de natuurtijd. Er veranderde dus eigenlijk nog niet zoveel sinds die bezetter Berlijnse tijd invoerde.

Hoe bedoel je exacte tijd?
Om de ramp nog groter te maken werd in de 1977 in verband met een oliecrisis weer zomertijd ingevoerd. De klok ging in de zomermaanden een uurtje terug. Het is dan 's avonds langer licht. Maar dat houdt in dat we zomers maar liefst 1 uur en 40 minuten te vroeg leven. Als het bij ons in de zomer 12 uur is staat die zon in Sint Petersburg exact in het zuiden en bij ons pas om tien over half twee.
Dit is niet alleen in Nederland maar als je de grafiek hierboven goed bekijkt leven de Fransen en Spanjaarden helemaal in de verkeerde tijd. Santiago de Compostella, het uiterlijkste westelijke puntje van Spanje boven Posrtugal is het meest de pineut. Meer dan 3 uren.

Nederland in de zomer dus één uur en veertig minuten te vroeg!!!
Hoe bedoel je, ik wil de exacte tijd? Hoe bedoel je, biologische klok? We zijn onszelf al jaren aan het bedotten. Voor mensen die last hebben van zomer/winterijd-overgangen, de biologische klok kent geen tijdzones. In Europa is er discussie of we de zomertijd/wintertijd af moeten schaffen. Ik denk dat de wintertijd (de Berlijnse tijd) de beste optie is voor onze gezondheid. Of nog beter de tijd van Londen. (zie de afbeelding hiernaast rechts)
De Londense tijd zit het meest dichtbij de tijd van de zon waar onze biologische klok zich op afstelt. Meer rust in ons lijf en 's avonds op tijd donker waarop ons lichaam reageert om te gaan slapen. 's Ochtends beter wakker worden omdat het daglicht ons wekt.

Terug naar ons horloge

Ons lichaam heeft wel een ingebouwde klok maar deze is niet zo verfijnd. Op de minuut nauwkeurig is voor ons lichaam niet nodig. We kunnen prima leven met een 'ongeveer tijd'.

Dus een horloge met maar één wijzer is dan voldoende.
Het valt mij op dat het geen horloges zijn van een paar tientjes. De oorspronkelijke prijzen beginnen toch bij 200,-- euro. Er zijn zelfs uitschieters van 2000,--Zegt dit iets? Hoe denken de heren fabrikanten er over? Gezien deze prijzen geen opvlieger van voorbijgaande aard?


Handig of niet? Is het leuk?
Ja, nee of misschien.
Je was die oude klok zo gewend. Maar wees nu eerlijk, leef je wel op de minuut? Wanneer is het nodig dat je echt klokslag ... uur, ....minuut, een afspraak hebt of iets moet doen? Bijna iedereen leeft al op een ongeveer tijd toch?
Oké, als machinist of conducteur bent, of volgens strakke schema 's moet werken die soms op de seconde afgestemd zijn. Maar over het algemeen steekt het niet zo nou.
Van een horloge met één wijzer kun je op 5 minuten en soms wel 2 minuten nauwkeurig te tijd aflezen. Dit is meer dan voldoende.
Als je het leuk vindt vraagtekens te zetten bij gewoontepatronen en er lol in hebt er door heen te breken. Ja, dan is dat jouw horloge Eén wijzer is gewoon genoeg.
Het is helemaal niet moeilijk om zo 'n horloge te lezen? Het went heel snel en het geeft gek genoeg ook nog iets van rust.

De keus is aan U.

Hier een paar merken en richtprijzen.

Het Googlen waard:

Tips:

Een einzeiger. Grappig dus, maar je moet er wel van houden. De één vindt het niks, de ander krijgt een glimlach om zijn mond.

En, zoals een wijs man ooit zei:

"We leven tegenwoordig allemaal volgens de klok.
Geef jezelf wat ruimte. Houd de tijd bij zoals onze voorouders dat deden.
Het leven ligt in jouw handen en is niet afhankelijk van de wijzers van je horloge.”